Tegn på skimmelsvamp

Der er en lang række tegn på svamp – nogle mere almindelige end andre. Hvis du skal have en reel chance for at vurdere, om der er opstået svamp i din bolig. Så skal du være bekendt med, hvilke skimmelsvamp symptomer du skal kigge efter.

Få et konsulent besøg – Uanset hvor i landet du bor

Den skjulte skimmelsvamp

Der er ikke altid synlige symptomer på skimmelsvamp, derfor det kan være nødvendigt at foretage en test. Det vil oftest være muligt at klarlægge, om der er tale om skimmelsvamp eller et helt andet problem. Den skjulte skimmelsvamp sider ofte i tapetet, vægkonstruktionen i træet eller isoleringen. Ofte opdages den skjulte skimmelsvamp først når man er blevet syg og eksponeret for skimmelsvampen i en længere periode. Længerevarende udsættelse for skimmelsvamp kan have store helbredsmæssige konsekvenser, da man kan blive konisk syg af skimmel.

Skimmelsvamp symptomer – Almindelige tegn på skimmel

Fugtspecialisten vil gerne introducere dig for de mest almindelige tegn på skimmelsvamp, så du fremadrettet nemmere kan vurdere, om der er opstået svamp i din bolig.

 • Følelsen af indelukkethed, klamhed eller fugt
 • Ubehagelige lugte (lugt af skovbund, fugtig kælder eller decideret mug)
 • Synlige pletter / plamager (typisk blålige, grønlige eller grålige pletter)
 • Synligt vand (vand fra kloak, tag, facade eller vandrør)

Hvis du tidligere har haft en vandskade eller opbyggelse af fugt i dit hus kan det være en god idé at få en fagmand forbi til at kigge. Hvis du selv er den mindste smule i tvivl bør du altid rådføre dig med en ekspert, da skimmelsvamp kan være helbredsskadeligt.

Byg Garanti

For at sikre du kan føle dig tryg, er vi som en selvfølge medlem af Byg garantiordning.

Byg Garanti sikrer dig som forbruger, så du ved synlige fejl eller mangler vil få udbedret for op til 150.000 kr. pr. bygge sag i op til 3 år efter den er afsluttet.

Hos os er det en selvfølge og med Byg Garanti i ryggen er det din garanti.

Risiko ved ikke at udbedre din fugtskade

Udvikling af astma og allergier
Skimmelsvamp sender spore rundt i huset og spreder sig
Ubehageligt lugtgener

Er skimmelsvamp farligt?

Ja, skimmelsvamp er farligt – eller det kan det i hvert fald være.

Du sætter både dit eget og din families helbred på spil, hvis du ikke foretager dig noget, når du opdager, at der er opstået skimmelsvamp i din bolig.

Helbredspåvirkninger fra skimmelsvamp kan være mere eller mindre alvorlige og af den grund er der ingen grund til at tage chancer. Vær opmærksom på hvis du oplever symptomer som:

 • Irritation (irritation i næse, øjne og ører samt hovedpine, træthed og hoste)
 • Allergi og overfølsomhed (hvis du allerede er allergiker, er du særligt udsat)
 • Vejrtrækningsgener

Irritation, allergi og overfølsomhed er altså nogle af de mest almindelige helbredspåvirkninger. Selvom skimmelsvamp er usundt, så er det de færreste mennesker, der tager skade af at opholde sig i en bygning med skimmelvækst i en kortere periode.

Det skal desuden nævnes, at det ikke er mange år siden, at det kom frem, at op mod 300.000 danskere er påvirket fysisk af skimmelsvamp – i enten højere eller mindre grad.

Undgå skimmelsvamp i dit hus med følgende tips

Du kan så vidt muligt undgå, at der opstår svamp i dit hus, hvis du følger en håndfuld simple tips. Det kan i den forbindelse være nødvendigt for dig at skille dig af med nogle af dine usunde vaner. Du får en række gode tips her:

 1. Luft ud jævnligt (gerne flere gange om dagen)
 2. Tør dine vinduer af (undgå kondens)
 3. Tænd udsugningen, før du går i bad
 4. Undgå at tørre tøj på badeværelset
 5. Hold døren til badeværelset lukket (undgå spredning af fugt)

Selvom du føler, at du gør dit bedste for at ventilere, holde dit indeklima sundt og undgå opbygning af fugt, så kan du aldrig være helt sikker på at der ikke vil opstå skimmelsvamp alligevel.

Skimmelsvamp indeklima – Lad os udbedre dine problemer

Fugtspecialisten melder sig på banen, når det handler om fjernelse af skimmelsvamp. Såfremt du eller andre beboere i husstanden får symptomer, som kan stamme fra indeklimaet, så kan skimmelsvamp potentielt set være en del af forklaringen.

Skimmelsvamp hører ikke hjemme i din bolig, hvis du vel at bemærke har intentioner om at opretholde et sundt indeklima.